ДОСЛІДЖЕННЯ ЗВ’ЯЗКІВ ЦІННІСНО-СМИСЛОВИХ ОРІЄНТАЦІЙ ОСОБИСТОСТІ ТА СТРАТЕГІЙ ПОДОЛАННЯ В ЮНАЦЬКОМУ ВІЦІ - Філенко, Ігор Олександрович (Psychological Prospects Journal, 2014)
У статті представлено результати теоретичного й емпіричного аналізу особливостей зв’язків ціннісних орієнтацій та стратегій подолання в осіб юнацького віку. Проаналізовано сучасні дослідження, які дають змогу визначити, що активність особистісного потенціалу подолання складних ситуацій опосередкована впливом ціннісно-смислових утворень особистості,  які регулюють сприйняття та уявлення людиною феноменів навколишнього світу. В процесі експериментального дослідження із застосуванням кластерного аналізу виділені групи досліджуваних, що значущо відрізняються показниками адаптації, креативності та проявом певних копінг-стратегій. Показано, що особи, які характеризуються високими показниками креативності та адаптації, мають найбільш розвинену систему регуляції, пов’язану з подоланням складних життєвих ситуацій, у якій переважають такі продуктивні стратегії, як проблемно-орієнтований копінг та соціальне відволікання. Неадаптивні особи з низьким рівнем креативності характеризуються найменш розвиненою системою копінг-стратегій, у якій до- мінують непродуктивні стратегії – емоційно-орієнтований копінг та відволікання. На основі аналізу структурних особливостей кореляційних зв’язків визначено специфіку ціннісно-смислової регуляції копінг-стратегій у досліджуваних групах, яка полягає в тому, що референтні для особистості цінності можуть впливати на їхнє використання, активуючи або ж гальмуючі певні (і продуктивні, і непродуктивні) поведінкові патерни, пов’язані з подоланням. Показано, що зростання прояву певних стилів копінгу має своїм наслідком зменшення впливу на них з боку ціннісно-смислових утворень, що можна трактувати як підвищення рівня автономності відповідних регуляторних систем особистості. Зазначено, що визначений у дослідженні полярний вплив ціннісного регулю- вання щодо певних копінг-стратегій у осіб з різних груп є підтвердженням положення про те, що індивідуальні особливості когнітивної оцінки життєвих ситуацій і наступне застосування певних стратегій взаємодії з ними забезпечується опосередкованим впливом на ці процеси з боку ціннісно-смислових утворень особистості.Ключові слова: ціннісні орієнтації, копінг, адаптація, креативність, потенціал подолання.Filenko I. O. Research of Connections of Personality Value and Semantic Orientation and Strategies of Overcoming in Adolescence. The results of theoretical and empirical analysis of distinctive features of value orientations and overcoming strategies at the individuals in adolescence are presented in the article. It was performed the analysis of modern studies, which allowed to make the conclusion that the activity of individual potential of difficult situations overcoming is mediated by the influence of value and semantic formations of the personality, which regulate the human perception and conception of the surrounding world phenomena. During the experimental investigation using cluster analysis there were specified the groups of researched objects, which are significantly different by the rates of adaptation, creativity, and levels of coping-strategies. It is shown that individuals, who are characteri- zed by the high levels of creativity and adaptation, have the most developed regu- lation system connected with the difficult situations overcoming, in which such productive strategies as problem-oriented coping and social distraction are predomi- nant. Maladaptive persons with low levels of creativity are characterized by the least developed system of coping strategies, in which the unproductive strategies – emotional-oriented coping and distraction are predominant. Based on the analysis of structural distinctive features of the correlation connections it was determined the specificity of value and semantic regulation in the groups of researched objects, which consists in the fact that the reference for the individual values may govern their use by activating or inhibiting the certain (both productive and unproductive) behavioral patterns related to overcoming. It is shown that the growth of levels of the certain coping styles has as its result the reduction of influence of value-semantic formations  on them, which can be interpreted as the increase of the autonomy levels of the respective regulatory systems of the individual. It is pointed out that the revealed  during the research the polar influence of values regulation with respect to the some of coping strategies at the individuals from different groups is the confirmation of the state about the fact that the individual characteristics of cognitive appraisal of life situations and the following applying of certain strategies of interaction with them are provided by the indirect influence on these processes by the value-semantic formations of the personality.Keywords: value orientations, coping, adaptation, creativity, potential of over- coming.Филенко И. А. Исследование связей ценностно-смысловых ориентаций личности и стратегий преодоления в юношеском возрасте. В статье представлены результаты теоретического и эмпирического анализа особенностей связей ценностных ориентаций и стратегий преодоления в лиц юношеского возраста. Проанализированы современные исследования, которые позволяют заключить, что активность личностного потенциала преодоления сложных ситуаций опосредствована влиянием ценностно-смысловых образований личности, которые регулируют восприятие и представление человеком феноменов окружающего мира. В процессе экспериментального исследования с применением кластерного анализа выделенные группы исследуемых, которые значимо отличаются показателями адаптации, креативности, и уровнями копинг-стратегий. Показано, что лица, характеризующиеся высокими показателями креативности и адаптации, имеют наиболее развитую систему регуляции, связанную с преодолением сложных жизненных ситуаций, в которой преобладают такие продуктивные стратегии, как проблемно-ориентированный копинг и социальное отвлечение. Неадаптивные лица с низким уровнем креативности характеризуются наименее развитой системой копинг-стратегий, в которой доминируют непродуктивные стратегии – эмоционально-ориентированный копинг и отвлечение. На основе анализа структурных особенностей корреляционных связей определена специфика ценностно-смысловой регуляции копинг-стратегий в группах испытуемых, которая заключаются в том, что референтные для личности ценности могут влиять на их использование, активируя или же тормозя определенные (как продуктивные, так и непродуктивные) поведенческие паттерны, связанные с преодолением. Показано, что рост уровней определенных стилей копинга имеет своим следствием уменьшение на них влияния со стороны ценностно-смысловых образований, что может трактоваться как повышение уровня автономности соответствующих регуляторных систем личности. Отмечено, что выявленное в исследовании полярное влияние ценностной регуляции относительно некоторых копинг-стратегий у лиц из разных групп является подтверждением положения о том, что индивидуальные особенности когнитивной оценки жизненных ситуаций и последующее применение определенных стратегий взаимодействия с ними обеспечивается опосредствованным влиянием на эти процессы со стороны ценностно-смысловых образований личности.Ключевые слова: ценностные ориентации, копинг, адаптация, креативность, потенциал преодоления.