ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРУВАННЯ ЦІННІСНОЇ СКЛАДОВОЇ ЧАСТИНИ ПОЛІТИЧНОЇ КАРТИНИ СВІТУ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Жадан, Ірина Василівна (Psychological Prospects Journal, 2014)
Представлені у статті результати дослідження дають змогу скласти уявлення про соціально-психологічні чинники тих політичних процесів, які відбуваються в різних регіонах країни. Виявлено основні теми і пропозиції ціннісного дискурсу суб’єктів політичної соціалізації; побудовано факторні моделі   структурування ціннісної складової частини політичного дискурсу студентства у західному, східному та центральному регіонах; експліковано базові смисли ціннісних конструктів молоді. Структурування політичної картини світу студентства у центральному регіоні відбувається навколо цінності особистості, тоді як на заході та сході – навколо цінності влади. Молодь у центральному регіоні налаштована на активну взаємодію з владою, має уявлення про механізми, засоби і цілі взаємодії, спрямованої на забезпечення прав людини. Цілі студентства сходу і заходу співпадають – це добробут і порядок, але якщо на сході умовою їх досягнення є політична відповідальність влади, то на заході – політична відповідальність особистості. Молодь у західному регіоні має вищий рівень суб’єктності, ніж на сході. Встановлено, що базовими смислами ціннісного дискурсу молоді є безпека, права людини і розвиток. Спрямування політичного дискурсу студентської молоді у різних регіонах варіює залежно від актуальності цінності свободи, рівня усвідомлення потреби громадянського контролю влади та готовності до революційних змін. Не виявлено суттєвих відмінностей у ціннісних дискурсах студентів різних спеціальностей (у тому числі й майбутніх політологів), що дає підстави стверджувати, що вплив освіти на конструювання ціннісного дискурсу молоді незначний. Визначено напрями формування освітніх стратегій, спрямованих на розширення спектра інтерпрета- цій ціннісного дискурсу, зростання його раціональності й узгодженості.Ключові слова: політична картина світу, ціннісний дискурс, взаємодія, структурування, студентська молодь.Zhadan I. V. Structuring Value Component of the Student Youth Political World Picture. The findings of the research presented in the article make it possible to work out an understanding of the social-psychological factors of the political processes taking place in different regions of the country. Main themes and propositions of the value discourse of the political socialization subjects have been identified; factor models of structuring the value component of student political discourse in western, eastern and central regions have been developed; basic semantic components of youth value constructs have been determined. Structuring the political world outlook of the university students in the central regions is based on the value of individual, whereas in the west and in the east it is built up on the value of authority. The youth in the central regions is oriented at active interaction with the authorities, has an idea about mechanisms, means and goals of the interaction aiming at human rights provision. However, if in the east the condition of reaching them is political responsibility of the authorities, in the west it is political responsibility of an individual. The youth in the western regions displays a higher level of subjectivity than the youth in the east. Basic semantic components of the youth value discourse is safety, human rights and development. Orientation of the political discourse of the student youth in different regions varies depending on how actual is the value of freedom, the degree of awareness of the need for public control of the authorities and readiness for revolutionary changes.Keywords: political world outlook, value discourse, interaction, structuring, student youth.Жадан И. В. Особенности структуризации ценностной составляющей политической картины мира студенческой молодёжи. Изложенные в статье результаты исследования дают возможность составить представление о социально-психологической составляющей тех политических процессов, которые происходят в разных регионах страны. Выявлены основные темы и предложения ценностного дискурса субъектов политической социализации; построены факторные модели структуризации ценностной составляющей политического дискурса студенчества в западном, восточном и центральном регионах; эксплицированы базовые смыслы ценностных конструктов молодёжи. Показано, что структуризация политической картины мира студенчества в центральном регионе происходит вокруг ценности личности, тогда как на западе и на востоке − вокруг ценности власти. Молодёжь в центральном регионе настроена на активное взаимодействие с властью, имеет представление о механизмах, средствах и целях взаимодействия, направленного на обеспечение прав человека. Цели студенчества востока и запада совпадают – это благосостояние и порядок, но если на востоке условием их достижения является политическая ответственность власти, то на западе – политическая ответственность личности. Уровень субъектности молодёжи в западном регионе выше, чем на востоке. Установлены базовые смыслы ценностного дискурса молодежи: безопасность, права человека и развитие. Направленность политического дискурса студенческой молодежи в разных регионах варьирует в зависимости от актуальности ценности свободы, уровня осознания необходимости гражданского контроля власти и готовности к революционным изменениям. Не выявлено существенных отличий в ценностном дискурсе студентов разных специальностей (в том числе и будущих политологов), что даёт основания утверждать, что влияние образования на конструирование ценностного дискурса молодежи незначительно. Определены направления формирования образовательных стратегий, ориентированных на расширение спектра интерпретаций ценностного дискурса, повышение его рациональности и согласованности.Ключевые слова: политическая картина мира, ценностный дискурс, взаимодействие, структуризация, студенческая молодёжь.