ОСОБЛИВОСТІ ВАЛЕНТНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Піонтковська, Діана Володимирівна (Psychological Prospects Journal, 2014)
У статті презентовано результати вивчення проблеми становлення національної ідентичності студентської молоді. Розкрито сутність і структуру феномену «національна ідентичність» порівняно з феноменом «етнічна ідентичність», установлено співвідношення цих понять. Зокрема, висвітлено подібність і конкретні відмінності між поняттями «національна ідентичність» та «етнічна ідентичність», що зумовлено однаковими і відмінними ознаками національної й етнічної спільностей, відповідно. Доведено, що валентність, тобто емоційне забарвлення (позитивність) національної ідентичності, є важливим оцінюванням афективного компонента цього феномену. Описано психодіагностичну методику дослідження валентності національної ідентичності в осіб юнацького віку. Емпірично виявлено, що кількісні показники валентності національної ідентичності студентів, які навчаються на спеціальностях «Українська філологія» та «Історія» є дещо вищими, порівняно з респондентами, що здобувають такі спеціальності, як «Філософія», «Культурологія», «Журналістика», «Лікувальна справа», «Правознавство», «Математика», «Геодезія», «Транспортні технології» (автомобільний транспорт), «Соціальна педагогіка», «Логопедія» і «Психологія». Водночас зафіксовано, що відмінності між емоційним забарвленням (позитивністю) національної ідентичності студентів, які отримують зазначені спеціальності, є статистично незначущими. Зроблено висновок про те, що вибір і здобування спеціальності, яка передбачає тривале й ґрунтовне вивчення історії та мови своєї нації, є одним із важливих чинників розвитку національної ідентичності студентської молоді. Ключові слова: національна ідентичність, афективний компонент, валентність (позитивність), спеціальність, студентська молодь. Piontkovska D. V. Features of Students’ National Identity Valence. The article presents the results of the study dealing with the problem of formation of students’ national identity. The essence and structure of the concept of «national identity» has been outlined as compared to the concept of «ethnic identity» and the correlation between these concepts has been analysed. In particular, the similarities and specific differences between the concepts of «national identity» and «ethnic identity» have been outlined taking into consideration the similar and different features of national and ethnic communities respectively. It has been proved that the valence, that is the emotional colouring (positivity) of national identity, is an important com- ponent of the affective assessment of this concept. Psycho-diagnostic methods applied to the study of valence of young people’s national identity have been described. It has been empirically found that the quantitative characteristics of valence of students’ national identity enrolled in specialties «Ukrainian Philology» and «History» are relatively higher compared to students enrolled in such specialties as «Philosophy», «Culture Studies», «Journalism», «Medicine», «Law», «Mathematics», «Geodesy», «Transport Technologies» («Road Transport»), «Social Pedagogy», «Logopediya» and «Psychology». However, it has been found that the differences between the emo- tional colouring (positivity) of students’ national identity concerning students enrolled in the above-mentioned specialties are statistically insignificant. It has been con- cluded that the choice of the specialty which involves long and profound study of one’s national history and language is one of the important factors in the development of student’s national identity. Keywords: national identity, affective component valence, specialty, students. Пионтковская Д. В. Особенности валентности национальной идентичности студенческой молодежи. В статье представлены результаты изучения проблемы становления национальной идентичности студенческой молодежи. Раскрыто сущность и структуру феномена «национальная идентичность» в сравнении с феноменом «этническая идентичность» и установлено соотношение этих понятий. В частности, освещены сходство и конкретные различия между понятиями «национальная идентичность» и «этническая идентичность», что обусловлено одинаковыми и отличительными признаками национальной и этнической групп, соответственно. Доказано, что валентность, т. е. эмоциональная окраска (позитивность) национальной идентичности, является важной оценкой аффективного компонента этого феномена. Описана психодиагностическая методика исследования валентности национальной идентичности у лиц юношеского возраста. Эмпирически установлено, что количественные показатели валентности национальной идентичности студентов, изучающих специальности «Украинская филология» и «История», несколько выше, по сравнению с респондентами, изучающими такие специальности, как «Философия», «Культуро- логия», «Журналистика», «Лечебное дело», «Правоведение», «Математика», «Геодезия», «Транспортные технологии» («Автомобильный транспорт»), «Социальная педагогика», «Логопедия» и «Психология». Также отмечено, что различия между эмоциональной окраской (положительностью) национальной идентичности студентов, изучающих вышеупомянутые специальности, статистически незначимые. Сделан вывод о том, что выбор и изучение специальности, которая предполагает длительное и глубокое изучение истории и культуры своей нации, является одним из важных факторов развития национальной идентичности студенческой молодежи. Ключевые слова: национальная идентичность, аффективный компонент, валентность, специальность, студенческая молодежь.