ЦІННІСНО-РОЛЬОВА КАРТОГРАФІЯ МІЖСУБ’ЄКТНОЇ ІНТЕРАКЦІЇ В КОМАНДАХ - Горбунова, Вікторія Валеріївна (Psychological Prospects Journal, 2014)
Ефективність командної взаємодії залежить від багатьох чинників, чільне місце серед яких посідає наявність чіткої системи домовленостей між членами команди щодо особливостей самого процесу діяльності та взаємин: його організації, змісту, правил. Важлива та необхідна умова досягнення таких домовленостей − ціннісно-рольова узгодженість як конгруентність членів команди у сприймані й інтерпретації міжособистісної взаємодії. Розузгодженість взаємних очікувань − одна з основних причин дисгармоній у командах. Вимоги до лідерства, спілкування та взаємодії в ході спільної діяльності, підходи до вирішення конфліктів, умови довірчої співпраці й особистісного зростання можуть здаватися зрозумілими й очевидними, такими, що не потребують оголошення і обговорення. В результаті низка взаємних очікувань залишається поза контекстом своєї експлікації, коли ні лідер, ні інші члени команди не знають, чого від них чекають, та діють навмання. Ціннісно-рольова картографія як інструмент формування нових команд, добору учасників у наявні команди та гармонізації взаємин у командах дає змогу побудувати модель ціннісно-рольової інтеракції в команді; окреслити зони ціннісної кон’юнкції та диз’юнкції її членів у сфері уявлень про команду, командні ролі, командні цінності; виокремити параметри, які власне і потребують оприявлення, обговорення й узгодження. Основним методичним прийомом ціннісно-рольової картографії є візуалізація та порівняння імпліцитних уявлень окремих учасників, а також аналіз їхнього місця в інтерпросторовості командних взаємин. Обов’язкова процедура за будь-якої командоутворювальної мети − виокремлення зон ціннісної кон’юнкції між потенційними та реальними членами групи, задля чого послідовно реконструюються ціннісні карти усіх командних ролей. Ключові слова: ціннісно-рольова картографія, командна інтеракція, ролі, цінності, імпліцитні теорії командних взаємин. Gorbunovа V. V. Value-role Mapping of Intersubjective Interactions in Teams. Effectiveness of team interaction depends on many factors, leading among which is the presence of a clear system of agreements between team members, which relates to the features of the activities and relationships: organization, content, rules. Important and necessary for the achievement of such arrangements is the value-role consistency as the congruence of team members in the perception and interpretation of interpersonal interaction. Mismatch of mutual expectations is one of the main causes of disharmony in teams. Requirements for leadership, communication and interaction in the collaboration, approaches to conflict resolution, the conditions of the cooperation and personal growth − may seem readily apparent, requiring no ads and discussion. This resulted by series of mutual expectations stay beyond the scope of explication, when no leader, no other team members do not know what is expected of them and act at random. Value-role mapping as a tool for the formation of new teams, the selection of participants in existing teams and harmonizing relationships in teams-allows to build a model of values and the role of interaction in a team; to delineate zones of value conjunction and disjunction of its members in the field of ideas about the team, team roles, team values; select the parameters that actually need explication, discussing and agreeing. Main methodical technique of value-role mapping − visualization and comparison of implicit representations of individual participants, as well as analysis of their place in the space of command relationships. Mandatory procedure is to separate the zone of value conjunction between potential and actual members of the group, for which consistently reconstructed value maps of all team roles. Keywords: value-role mapping, team interaction, roles, values, implicit theory of command relationships. Горбунова В. В. Ценностно-ролевая картография межсубъектной интеракции в командах. Эффективность командного взаимодействия зависит от многих факторов, ведущее место среди которых занимает наличие четкой системы договоренностей между членами команды, которые касаются, прежде всего, особенностей самого процесса деятельности и взаимоотношений: его организации, содержания, правил. Важным и необходимым условием достижения таких договоренностей является ценностно-ролевая согласованность как конгруэнтность членов команды в восприятии и интерпретации межличностного взаимодействия. Рассогласованность взаимных ожиданий является одной из основных причин дисгармоний в командах. Требования, предъявляемые к лидерству, общению и взаимодействию в ходе совместной деятельности, подходы к разрешению конфликтов, условия доверительного сотрудничества и личностного роста могут казаться понятными и очевидными, не требующими объявления и обсуждения. В результате целый ряд взаимных ожиданий остается вне контекста своей экспликации, когда ни лидер, ни другие члены команды не знают, чего от них ждут, и действуют наугад. Ценностно-ролевая картогра- фия как инструмент формирования новых команд, отбора участников в существующие команды и гармонизации взаимоотношений в командах позволяет построить модель ценностно-ролевой интеракции в команде; очертить зоны ценностной конъюнкции и дизъюнкции ее членов в сфере представлений о команде, командных ролях, командных ценностях; выделить параметры, которые собственно и нуждаются в экспликации, обсуждении и согласовании. Основной методический прием ценностно-ролевой картографии – визуализация и сравнение имплицитных представлений отдельных участников, а также анализ их места в пространстве командных взаимоотношений. Обязательной процедурой является выделение зон ценностной конъюнкции между потенциальными и реальными членами группы, для чего последовательно реконструируются ценностные карты всех командных ролей. Ключевые слова: ценностно-ролевая картография, командная интеракция, роли, ценности, имплицитные теории командных взаимоотношений.